Een succesvolle Youth for Christ startup op Goeree-Overflakkee

Een ‘heilige verontwaardiging’ bij jongerenwerker Ariëtte zorgde ervoor dat er op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee missionair jongerenwerk werd opgestart, zo’n twee jaar geleden. Ze zag veel jongeren om zich heen die niet op hun plek waren bij kerken of andere organisaties, terwijl er signalen waren dat het met de jongeren niet goed ging. Ariëtte wilde iets dóen! Youth for Christ schoot te hulp en inmiddels staat er in vijf dorpen een hecht en actief team van vaste en vrijwillige medewerkers.

Het missionaire jongerenwerk op ‘Flakkee’ bloeit volop, de jongeren weten de bus van Youth for Christ goed te vinden. “Toen we van start gingen, was het ons verlangen om de jongeren uit ons eigen dorp te bereiken”, vertelt Ariëtte. “En dat is gelukt. Maar het is veel meer dan dat. In elk dorp waar we nu met de bus komen is een hele mooie binding ontstaan tussen christenen, die het jongerenwerk overstijgt. En dat is heel waardevol.”

Uniek

Gebed neemt een belangrijke plaats in bij het benaderen van de jongeren. “Wij bidden en danken voor de jongeren en voor de persoonlijke noden van de medewerkers. Dat verbindt enorm. En we ervaren zo duidelijk dat God aan het werk is! De jongeren die bij ons over de vloer komen, komen steeds meer tevoorschijn. Ze worden overal weggestuurd, maar wij gaan juist op hen af. We maken contact, vragen hoe het met ze gaat en onthouden hun naam. En dat is uniek. Ze laten ons toe, leren ons kennen en wij halen hen uit de anonimiteit. Die jongeren die in het fietsenhok zitten te blowen? Iedereen zeurt over hen, maar wij vinden ze juist leuk en dat voelen ze.”

Trouw

Niet alleen in het benaderen van de jongeren voelt Ariëtte de leiding van God, maar ook in het werk van het team. “We worden telkens door God bemoedigd. We rijden bijvoorbeeld al die tijd al rond met een héle oude bus, maar hij is niet kapot te krijgen. Hij heeft allerlei mankementen, maar blijft altijd rijden. Daarin zien we Gods trouw.”

Droom

De droom van Ariëtte is dat er in elk dorp op Goeree-Overflakkee ruimte is voor de jongerenbus van Youth for Christ. “Dat is best haalbaar, denk ik. Als je ziet dat we in ruim twee jaar tijd al in vijf dorpen staan, dan kunnen we over een paar jaar op heel Flakkee aanwezig zijn. Als het rommelt in een dorp, gaan we er op af.”

Maar voordat het jongerenwerk daar van start gaat, moet eerst de hele organisatie rond zijn. Het team peilt bijvoorbeeld de animo bij verschillende officiële partijen, gaat op zoek naar chauffeurs voor de bus, stelt de kerken op de hoogte en bidt voor voldoende vrijwilligers. “Pas als alles rond is, als we zeker weten dat we er elke week kunnen staan, starten we. Zoals God trouw is aan ons, willen wij trouw zijn aan de jongeren.”

Geliefd

Ook hoopt Ariëtte op een vaste plek midden tussen alle scholen in Middelharnis. Ze wil jongeren daar een plek bieden waar ze lekker kunnen chillen en kletsen, waar ze even niets hoeven. Met tijd voor een spelletje en wat lekkers. En ze wil de jongeren graag laten weten dat ze geliefd zijn. “Ik hoop dat de jongeren hier Jezus leren kennen. Dat geeft zoveel meer waarde aan hun leven!”

Meer lezen over hoe Youth for Christ nieuwe locaties start?

Lees het interview met startup coördinator Sjoerd